top of page

8 komunikačních tipů, aby Vás dítě s ADHD vnímalo

Následující tipy pomáhají dítěti, aby se stalo komunikačním partnerem a rodiče opravdu „slyšelo”. Zároveň pomáhají určit, zda je dítě aktuálně funkční komunikace schopné, nebo zda je příliš roztěkané.



 

Domluvit se s dítkem, které má ADHD, je často poměrně ambiciózní úkol. Existuje nicméně několik zásad, které když použijete, značně zvýšíte svou šanci na úspěch.


1. Navažte oční kontakt

Na očích poznáte, zda je Vás dítě vůbec schopné vnímat. Nenuťte dítě do dlouhotrvajícího očního kontaktu, stačí pár vteřin.

2. Mluvte s dítětem z jeho úrovně

Snižte se při důležité komunikaci na úroveň dítěte, aby s Vámi mohlo pohodlně navázat oční kontakt.

3. Vychytejte tempo řeči

Příliš rychlá řeč znamená, že se z Vašeho hlasu stane v uších dítěte jen nepodstatný hukot. Příliš pomalá řeč znamená, že dítě ztratí pozornost, než domluvíte.

4. Mluvte stručně a k věci

Dítě Vás vnímá tak dlouho, dokud vnímá oční kontakt a maximálně ještě vteřinu nebo dvě poté. To nejdůležitější vždy řekněte pokud možno v prvních pěti slovech. Pokud je dítě velmi roztěkané, může být dokonce potřeba použít jednoslovné výroky.

5. Dejte dítěti čas a prostor reagovat

Pokud požadujete nějakou reakci/činnost, dejte dítěti čas, aby to zpracovalo a uvedlo samo sebe do akce. Pokud každý pokyn opakujete několikanásobně dokola, slije se Vaše řeč v uších dítěte do bezvýznamného hukotu. Zároveň dítě dostane i čas na vyjádření vlastního názoru.

6. Popisujte žádoucí akci

Výroky typu „tohle se nedělá” jsou zbytečným komunikačním balastem, protože je děti s ADHD slyší stokrát denně. Rovnou řekněte, co dítě udělat má a přesměrujte jeho pozornost a aktivitu na přijatelné činnosti. Pokud například hází míč do oken, rovnou řekněte např. „Míčem házíme o stěnu.” Dítě má okamžitě informaci, jaké chování je přijatelné a může se podle toho zařídit.

7. Využívejte neverbální komunikaci

Potřebujete zdůraznit řečený pokyn nebo vrátit pozornost dítěte k rozdělané činnosti? Pomáhejte si gesty a řečí těla. Co můžete fyzicky ukázat, to ukažte, místo abyste to řečí popisovali.

8. Jde i o Vaši pozornost

Buďte i vlastními myšlenkami a pozorností u rozhovoru s dítětem.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page