top of page

Mindfulness (nejen) pro děti s ADHD: 5 smyslů

Zatímco kognitivní trénink pozornosti má své značné limity, vědecké výzkumy opakovaně dokazují, že právě mindfulness, česky všímavost, vede ke stálému zmírnění obtíží (nejen) u dětí trpících ADHD.



 

Problémy s pozorností, impulzivitou, seberegulací, emocionalitou, neklidem... Tohle vše děti s ADHD i jejich okolí důvěrně znají a denodenně zažívají. Jsou to zároveň velmi komplexní oblasti, které není vůbec snadné s dětmi rozvíjet. Přestože dítě třeba natrénuje pozornost u určitého typu úkolů, není vůbec zaručené, že si tuto schopnost přenese i do ostatních oblastí života. Pojďme se tedy podívat na metodu, která má podle současných výzkumů prokazatelný vliv na zlepšení projevů ADHD ve všech oblastech života.


Co je to mindfulness?

Pojďme se podívat na vysvětlení nabízené lékařskou fakultou Masarykovy univerzity:


„Mindfulness je dovednost, kterou si můžeme osvojit a kultivovat. Umožňuje nám být si plně vědomi toho, co se odehrává v naše těle a co vnímají naše smysly okamžik po okamžiku. Je to schopnost nereagovat vůči tomu, co se nám přihodí, emocionálně a automaticky, ale dovedněji a vnímavěji vůči tomu, co je v daný moment adekvátní a moudré. Pomáhá nám najít „pevnou půdu pod nohama“ i uprostřed náročných situací, kdy jsme zaplaveni lavinou myšlenek, nebo když zažíváme úzkosti a trápení. Mindfulness umožňuje žít život tak, aby byl v souladu s našimi vnitřními hodnotami, a ne ovládán emocemi či impulzivním chováním. Tuto schopnost můžeme prakticky a velmi konkrétně posilovat a prohlubovat prostřednictvím tzv. mindfulness tréninku."


Mindfulness znamená věnovat pozornost určitým způsobem: záměrně, v přítomném okamžiku a bez posuzování.

Jak na to?

Nejlepší je si mindfulness vyzkoušet na sobě, než si zkusíte nějakou aktivitu s dítětem. Jsou různé techniky a ne každému vše sedne, někdy se hodí zkusit jich víc. Pro děti jsou obecně nejsnazší techniky související se smysly a prožíváním vlastního těla. I z toho důvodu lze techniky mindfulness použít pro posílení propriorecepce a interocepce (vnímání hranic vlastního těla a prožitků uvnitř těla).


Mám jednu oblíbenou, kterou používám i s malými dětmi nejčastěji. Zvládly ji i předškolní děti s těžkým ADHD.


5 smyslů

Pohodlně se usadíme, ideálně s rovnými zády. Můžeme se třikrát hluboce nadechnut a pomalu vydechnout (tak pomalu, aby náš výdech nebyl slyšet). A uvědomíme si:

  • pět věcí, které očima vidíme (jsme konkrétní, opravdu se na danou věc podíváme)

  • čtyři věci, které na těle cítíme (např. nohama se opíráme o zem, vlasy cítíme na krku, brýle na nose atd.)

  • tři věci, které ušima slyšíme

  • dvě veci, které nosem čicháme

  • jednu věc - chuť v puse

Děti provázím tímto relaxačním cvičením nahlas. Postupně jim říkám jednotlivé kroky a ony mi nahlas odpovídají. Za tři minuty je hotovo.


Trik mindfulness technik je v tom, vybrat si jednu nejpříjemnější a zautomatizovat si ji. Udělat si z ní takový denní rituál, který se stane pravidelnou součástí našeho života. Jejich efekt je totiž kumulativní - čím déle a pravidelněji je provádíme, tím dříve se jejich benefity projeví.



Na závěr je dobré podotknout, že pokud má vaše dítě ADHD, je vhodné vyhledat především vhodnou terapii, která podpoří neurologický vývoj dítěte. Mindfulness může na této cestě pak nabídnout dodatečnou pomocnou ruku.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page