top of page

Pomůcky pro neklidné děti: Těžké váhy v akci!

Zátěžové pomůcky jsou nutnou výbavou každé rodiny dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Jak a proč tak skvěle fungují se dozvíte v tomto článku, který není sponzorován ničím jiným, než mým osobním nadšením.


 

Zátěžové pomůcky jsou nejčastější doplňky domácí podpory, které v praxi doporučuji. Zejména u dětí s ADHD je považuji v podstatě za téměř nezbytné. Proč? Protože když potřebujete zmírnit napětí a neklid u dětí s ADHD (ale i u dětí s poruchami autistického spektra, poruchami učení, vývojovou dysfázií a jakýmikoliv dalšími speciálními vzdělávacími potřebami), hodí se přizvat na pomoc zázračné duo jménem propriorecepce a taktilní vnímání. A zátěžové pomůcky jsou přesně tím, co platí na propriorecepci.


Co je to propriorecepce?

Když se na chvíli klidně posadítě, zcela bez pohybu, a zavřete oči - cítíte, kde máte ruce? Nohy? Jestli se hrbíte, nebo sedíte rovně? Díky propriorecepci pravděpodobně ano. Zprostředkovává nám totiž informaci o tom, kde v prostoru se naše tělo nachází, aniž bychom se museli dívat nebo pohybovat.


Propriorecepce, jinak též propriocepce nebo polohocit, je jeden z lidských smyslů. Je nezbytná pro správnou koordinaci pohybu, registraci změny polohy těla, svalový tonus, průběh některých reflexů a podobně.


Problémy s propriorecepcí

Pokud mozek nedokáže optimálně zpracovat informace přicházející z tohoto smyslu, je to pro daného člověka nesmírně nepříjemné. Je to také jeden z důvodů, proč se děti s ADHD někdy zdánlivě nejsou schopné přestat hýbat. Nebo děti třeba odmítají zavřít oči. Nebo se objevují psychické potíže. Bez pohybu a zrakové kontroly totiž ztrácejí povědomí o hranicích vlastního těla. To je velmi stresující záležitost.


Pokud byste si to chtěli zkusit představit, postačí jednoduchý experiment.

Lehněte si na záda. Natočte si budík na půl hodiny a bez pohnutí půl hodiny ležte. Nemusíte zavírat oči, ale neotáčejte ani hlavou. Jen sledujte, co se postupně začne dít s vnímáním vlastního těla. Je možné, že ten pokus raději ukončíte dříve, zpravidla nebývá moc příjemný.


Naopak když jsme na masáži nebo jsme se jako děti zachumlali pod těžkou péřovou peřinu, bylo nám náramně dobře. Propriorecepci mimo jiné stimuluje tlak na velké svalové skupiny. A tím se dostáváme k zátěžovým pomůckám.


Jak zátěžové pomůcky pomáhají?


Zátěžové pomůcky pomáhají dvěma hlavními způsoby. Položené na těle zpřesňují mozku informace o tom, kde máme hranice těla (tlak). To samo o sobě působí mimořádně relaxačně. Druhý způsob je, když děti se zátěžemi samy manipulují (tah, námaha). Proprioreceptory se totiž nachází nejen ve svalech, ale i ve šlachách. Děti s oslabenou propriorecepcí ale potřebují výraznější podněty, aby je jejich mozek zaregistroval a dostavil se zklidňující efekt.


A konečně - pomůcky!

Zátěžové a odporové pomůcky jsou za využití zdravého rozumu naprosto bezpečné. Zlaté pravidlo je, aby žádným způsobem neomezovaly dýchání. Pokud daná osoba trpí srdeční nebo oběhovou vadou, je lepší zkonzultovat vhodnost zátěžových pomůcek s lékařem. Tyto pomůcky zásadně nepoužíváme, pokud jsou dítěti nepříjemné!


Kliknutím na obrázek se dostanete do obchodu, který daný výrobek nabízí.



Písečný had MAXI

Jedna z mých i dětských nejoblíbenějších pomůcek. Velmi kvalitně ušitý a opravdu těžký had naplněný pískem. Děti ho rády přesouvají, omotávají se s ním a ti bojovnější s ním nadšeně zápasí. Při hraní s hadem je vhodné mít děti pod přímým dohledem.









Zátěžová deka

Mnoho neklidných dětí trápí potíže s usínáním. Zátěžové pokrývky se vybírají podle váhy dítěte (a pokynů výrobce) a přikládají se, dokud dítě neusne. Nezůstávají celou noc, ale dá se do nich zabalit i při koukání na večerníček nebo na čtení pohádky.





Nahřívací plyšáci

Dají se samozřejmě koupit i speciální zátěžoví plyšáci, ale stejně tak můžete využít ty nahřívací. Jsou to skvělí parťáci do postele na usínání.











Gymnastický míč

Není sice kdovíjak těžký, ale dá se s ním mírným přitlačováním masírovat celé tělo. Když se to bude dětem líbit, rychle je naučte, jak mají tu masáž udělat i ony vám!










Odporové gumy

Tahle nenápadná a levná cvičební pomůcka nadělá mnoho užitku. Jde přivázat mezi nohy pracovního stolu, aby ji děti mohly u dělání domácích úkolů prošlapovat. Dá se připevnit na kliku od dveří, aby se proti ní mohly odtlačovat. Lze ji jen tak tahat... Při hraní s odporovou gumou je vhodné mít děti pod přímým dohledem.


Tělový vak

Vak je z elastické látky, která je zevnitř průhlednější, než se zdá. Samozřejmě se dá i zevnitř dobře rozepnout. Děti se zapnou, jak jim je příjemné, a obvykle je velmi baví vykopávat a protahovat se proti elastickým stěnám. Tělový vak by měl být tak akorát. Případně raději malinko menší, než aby byl volný. Při hraní s tělovým vakem je vhodné mít děti pod přímým dohledem.





Závěrem je vhodné říct, že tyto pomůcky jsou vhodným doplňkem komplexnější péče. Neváhejte tedy pro své dítě vyhledat specializovanou podporu, která dkáže zmírnit závažnost dětských obtíží a zásadně zlepšit kvalitu života jak jim, tak i jejich okolí.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page